آناتومی ساعد دست
ساعد دست از دو استخوان زند زیرین (رایوس) و زند زبرین (اولناو) تشکیل شده که برای پیوستن به مچ دست، به یکدیگر نزدیک میشوند. محدوده قرارگیری ساعد به این معنی است که ساعد به صورت ذاتی در طیف گستردهای از حرکات معمول و روزمره سراسر دست دخالت دارد. ساعد برای حرکت صحیح دست و بازو نقش حیاتی دارد، بنابراین درد در ناحیه ساعد میتواند در زندگی روزمره نقشی بسیار مختل کننده داشته باشد.
علائم همراه با درد ساعد
شایع ترین علامت همراه با درد ساعد دست، التهاب در آن ناحیه است. با توجه به علت درد ساعد، موارد زیر نیز می تواند بروز کند.
- گرم شدن ساعد
- ضعف یا کاهش قدرت گیرندگی دست
- نبض یا ضربان زدن
- سوزش
- خشکی و گرفتگی که بعد از خوابیدن تشدید میشود.
- احساس درد شدید هنگام تلاش برای استفاده از مچ دست، آرنج یا ساعد
- ناتوانی در تحمل وزن روی ساعد، مچ دست یا آرنج
- بیحسی مچ دست، دست، انگشتان یا آرنج
- ایجاد برآمدگی روی ساعد
- احساس سایش هنگام حرکت دادن تاندون
علت درد ساعد دست
شایع ترین علل درد ساعد دست اغلب شامل آسیبهای ورزشی، آسیبهای ناشی از استفاده بیش از حد، شکستگی، فشار دادن اعصاب یا تصادفات است. درد ساعد همچنین می تواند به یک عفونت عمومی مانند سرماخوردگی که باعث بدن درد می شود یا عفونت بافت های خود ساعد مرتبط باشد. در موارد نادر، درد ساعد ممکن است به یک رشد خوش خیم مانند کیست یا حتی یک تومور بدخیم مربوط باشد.
مشابه اغلب قسمتهای بدن، ساختارهای ساعد به وسیله تاندونها و رباطها به هم متصل میشوند.
درد ساعد میتواند بر اثر دلایل مختلفی از موارد زیر بروز کند:
-
آسیب دیدگی:
بروز یک تروما یا ضربه شدید مثل افتادن از بلندی میتواند سبب بروز یک شکستگی در یکی از استخوانهای ساعد یا صدمه دیدن رباطها و تاندونها شود.
-
کاربرد بیش از حد:
برخی ورزشها مثل تنیس و بعضی انواع بلند کردن وزنه، باعث ایجاد فشار بیش از حد بر عضلات ساعد میشود و میتواند سبب ایجاد کشیدگی در آنها شود. استفادۀ بیش از حد از کامپیوتر نیز میتواند سبب ایجاد کشیدگی در عضلات ساعد شود، که به نام آسیب ناشی از کشیدگی مکرر عضله (RSI) شناخته میشود. درد ناشی از کشیدگی مکرر عضله به دلیل رشد کارهای وابسته به کامپیوتر در محیطهای کاری به شکلی شایع در حال افزایش است.
-
سندرم تونل کارپال:
جایی که کانال عصبی مچ دست به انگشتان دست شما می رسد، به عصب فشار آورده و ایجاد درد می کند.
-
فشردگی عصب:
وقتی عصبها دچار فشردگی شده در تنگنا قرار گیرند، این وضعیت سبب بروز درد، بیحسی یا احساس مور مور و گز گز در درون ناحیه و اطراف آن میشود. در تنگنا قرار گرفتن عصب ممکن است بر اثر طیفی از سندرمهای مختلفی که به ساعد آسیب میزنند ایجاد گردد. شایعترین مورد در این حیطه سندرم تونل کارپال است.
-
آرتروز:
آرتریت (آرتروز) میتواند در مچ و آرنج بروز کند، که این سبب ایجاد دردی کسل کننده در ناحیه ساعد میشود.
-
ضعف عضلانی:
مانند وضعيت ضعيف گردن يا شانه ها به طرف جلو که می تواند به اعصاب ساعد فشار بیاورد.
-
عفونت:
عفونت در سیستم خون و یا عروق لنفاوی می تواند یکی دیگر از علل درد ساعد دست باشد. عفونت جدی معمولا زمانی رخ می دهد که باکتری استرپتوکوک بر اثر برش، خراش، و یا زخم، به عروق لنفاوی و جریان خون، وارد شود.
-
مشکلات عصبی:
که می تواند به علت بیماری های پزشکی مانند دیابت یا اختلالات تیروئید باشد.
-
اختلالات زیربنایی:
برخی وضعیتهای پزشکی مثل آنژین میتوانند باعث ایجاد درد در ناحیه ساعد شوند.
روش های درمان درد ساعد
-
استراحت
استراحت دادن به ساعد ممکن است به کاهش التهاب کمک کرده و علت درد ساعد دست را از بین ببرد. کاهش فعالیت مربوط به ساعد، به بهبودی تاندون، رباط، ماهیچه، استخوان یا عصب آسیب دیده کمک میکند. فرد باید به طور دورهای استراحت کند تا اینکه به مروم زمان درد از بین برود. توجه داشته باشید، فرد مبتلا به درد ساعد ناشی از ورزش باید تا زمانی که درد کاملا فروکش نکرده است، از ورزش خودداری کند.
-
اصلاح فعالیتها
اولین کار در خصوص درد ساعد این است که از انجام فعالیتهای تحریککننده ساعد دوری نمایید، مانند: هل دادن و یا کشیدن اشیاء سنگین و ورزش، تاز مانی که شرایط شما بهتر گردد.
-
استفاده از یخ
ماساژ با یخ می به التهاب جانبی و داخلی ساعد را کاهش دهد. بهمنظور کاهش التهاب مفصل ساعد و یا بافتهای آن، یک کیسه یخ را بر روی ساعد دردناک قرار دهید، این کار میتواند عملکرد مفصل را نیز بهبود بخشید.
-
ماساژ
ماساژ یک روش عالی برای شل کردن عضلات و تسهیل روند بهبود ساعد آسیب دیده، دردناک یا خسته است. حتی اگر ساعد بیش از حد برای ماساژ دادن ملتهب باشد، ماساژ دادن شانهها و بالای کمر کمک قابل توجهی به تسکین درد ساعد خواهد کرد.
-
طب سوزنی
طب سوزنی جریان خون را در عضلات خسته افزایش میدهد و موجب میشود که سموم جمع شده در بافتها و عضلات آزاد شود. چند جلسه طب سوزنی بدون مصرف دارو به التیام عضلات آسیب دیده کمک میکند و درد را تسکین میدهد.
-
داروها
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSID) برای کمک به تسکین درد میتوانند کمککننده باشند. همچنین آنها اثر آرامبخشی در رباطها و عضلات دارند و کمک میکنند تا درد در آنها فروکش نماید.
-
تزریق کورتون
اگر درمانهای دیگر کارساز نباشد، میتوان برای تسکین درد آرنج از کورتیکواستروئیدها استفاده نمود. گاهی اوقات لیدوکائین نیز با کورتون ترکیب میشود تا درد تزریق کاهش یابد.
-
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
پلاسمای غنی از پلاکت پی آر پی جدیدترین درمان بحثبرانگیزی است که برای صدمات تاندونهای ساعد میتواند مورد استفاده قرار گیرد. نتایج این درمان بهتر از تزریق کورتونها ارزیابی میشود. ازآنجاکه خونرسانی به تاندونهای مجروح ضعیف میباشد، ترمیم آنها کند میباشد. پلاکتهای خون میتوانند فاکتورهای رشد و ترمیمی را جذب نمایند، بنابراین تزریق پلاکتها به محل تاندونهای آسیبدیده، که از خون خود بیمار گرفته میشود، ایده مناسبی میباشد.
-
تزریق اوزون
انتقال اکسیژن فعال بهطور مستقیم به ناحیه آسیبدیده را اوزون تراپی می گویند. ازون خاصیت احیاکنندگی و ضدالتهابی دارد، بنابراین تزریق اوزن به داخل بافتهای ملتهب آرنج میتواند در فروکش نمودن درد و التهاب مؤثر باشد. اوزون میتواند درد آرنج را تسکین داده و بازسازی بافتها را تحریک نماید. ازون با فعالسازی سلولهای بنیادی که نقش مؤثری درترمیم و بازسازی سلولهای آسیبدیده دارند، حتی برای بیماران مبتلابه آسیبهای شدید مفصل آرنج، میتواند مؤثر باشد.
-
شاک ویوتراپی
شاکویوتراپی (ESWT) نوعی روش درمانی است که میتواند برای رفع درد ساعد مفید باشد. همچنین این روش میتواند فرایندهای ترمیم را تحریک نماید. با مسدود کردن سیگنالهای درد بهصورت مؤثر و سریع میتواند علائم بیماران را کاهش دهد.
-
الکتروتراپی (برق درمانی)
اثر مفید الکتروتراپی در کاهش و یا حذف کامل درد ساعد به اثبات رسیده است. در الکتروتراپی برای بهبود درد ساعد از پالسهای الکتریکی کمک میگیرند تارهای عصبی گروه C را تحریک نمایند.